Gizlilik Dereceli Yazışmalar
Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 10 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yayınlanan Yönetmelikte Özel, Gizli ve Çok Gizli ibareli önem arz eden yazışmalar Zorunlu Haller kapsamında EBYS sistemi dışında oluşturulacağı ve belgenin imzalanmasına müteakip ilgili belgeye EBYS veya Kurumsal Belge Kayıt Sisteminden alınan belge numarasının yazılacağı belirtilmiştir.
 
Bu kapsamda ilgili yönetmelik çerçevesinde Zorunlu Haller kapsamında değerlendirilen Özel, Gizli ve Çok Gizli ibareli önem arz eden yazışmalar;


  1. ​​EBYS sistemi dışında internet bağlantısı olmayan bir bilgisayarda hazırlanarak, fiziksel çıktısı alınmak suretiyle imzalama işlemi gerçekleştirilecek,
  2. EBYS sisteminde Zorunlu Hal Kurum içi Giden Belge/ Zorunlu Hal Kurum Dışı Giden Belge menüden; Gönderilen Birim, Dosya Kodu(SDP Kodu), Gizlilik Durumu, Aciliyet Durumu(Varsa), paraflayacak ve imzalayacak kullanıcılar fiziksel belgedeki bilgilerle aynı olmak kaydıyla doldurularak onaya gönderilecek.(ek ve ilgi bilgisi sadece var/yok seçeneği ile belirtilecektir.)
  3. EBYS üzerinde hazırlanan Zorunlu Hal Kurum içi Giden Belge/ Zorunlu Hal Kurum Dışı Giden Belgenin yönetici tarafından onaylanmasına müteakip belge üzerindeki Belge tarih ve sayı bilgisi ıslak imzalı gizli belgeye yazılacak ve usulüne göre zarflama işlemi yapılacaktır.
  4. Zarflama işleminden sonra gizlilik dereceli belge ilgili birime elden teslim edilecektir.
 
 Gizlilik Derecesi ve açıklaması;
  • ÖZEL: Müsaadesiz açıklandığı takdirde milletimizin menfaat ve prestijini haleldar edecek veya bir şahsın zarar görmesini mucip olacak veya yabancı bir devlete fayda telkin edecek mahiyette olan mesaj ve doküman.

  • GİZLİ: Müsaadesiz açıklandığı takdirde, millî güvenliğimizi, prestij ve menfaatlerimizi ciddi suretle haleldar edecek ve diğer yandan, yabancı bir devlete geniş faydalar temin edecek mahiyette olan mesaj ve doküman.
 
  • ÇOK GİZLİ: Müsaadesiz açıklandığı takdirde, millî menfaatlerimize hayati bakımdan son derece büyük zarar verecek olan ve güvenlik bakımından olağanüstü önemi haiz mesaj ve doküman.


Not: 2019/23 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mülga Başbakanlığın 2017/21 sayılı Genelgesi’ndeki ifade düzenlenerek “Hizmete Özel” haricindeki gizlilik dereceli belgelerin elektronik ortamda üretilmemesi hüküm altına alınmıştır.
Örnek Word Şablon Resmi Yazışma Kılavuzu 2017/21 Sayılı Genelge 2019/23 Sayılı Genelge