Abone Kütüphane Sitelerine Kurum Dışından Erişim

Üniversitemiz "Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının" abone olduğu ya da abone olduğu "Elektronik Veritabanı Web Sitelerine" erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşmaları gereği sadece IP adresi kontrollü olarak sağlanmaktadır.

Kullanıcılarımızın, bu sitelere, kurumumuz dışından da (ev, internet kafe ...vb) erişebilmesi amacıyla, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından kurulan proxy sunucusu (vekil sunucu) kullanımı için yapılacaklar aşağıdaki gibidir:

1- Öncelikle aşağıdaki linkten kendinize "Bilişim Kaynakları Kullanım Hesabı" açarak, "Kullanıcı Adı ve Şifrenizi" almış olmanız gerekmektedir:
Kullanıcı Adı ve Şifrenizi almak için tıklayınız.

Almış olduğunuz "Kullanıcı Adı ve Şifreniz"i başkalarına vermeniz kesinlikle yasaktır. "Kullanıcı Adı ve Şifreniz" ile yapılan işlemler 5651 sayılı yasa gereği kayıt altına alınmakta olup, bu bilgilerin başkalarıyla paylaşımında, ilgili sitelerdeki lisans anlaşmalarında yer alan yasal mevzuatlardan doğacak sorumluluklar kişilerin kendilerine ait olacaktır.

2- Kullanacağınız bilgisayar'ın Tarayıcı(web browser, İnternet Explorer...vb) programında hangi ayarları yapmanız gerektiği aşağıda farklı web tarayıcıları için detaylı olarak resimlerle anlatılmıştır. Detaylı anlatımların özeti: Tarayıcının ağ ayarları kısmında "Otomatik yapılandırma komut dosyası kullan" alanı işaretlenmeli, ve "Adres" kısmına aşağıdaki adres girilmelidir(başına ya da sonuna boşluk ya da farklı bir karakter koymayınız): 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

3- Ayarlarınızı eksiksiz olarak tamamladıktan sonra buraya tıklayarak proxy sistemi ile ilgili bir sorun olup olmadığını test ediniz.

Bu ayarlar bir defaya mahsus yapılacak olup, bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda ya da başka yerlere götürdüğünüzde aynı ayarı tekrar yapmanıza ya da yaptığınız ayarları iptal etmenize gerek yoktur. 
Ayrıca bu sistem sadece, siz kütüphenenin abone ya da deneme aşamasında olduğu sitelere erişimeye çalıştığınızda arka planda otomatik olarak sizi "Kullanıcı Adı ve Şifre" doğrulamasıyla proxy üzerinden geçirecek olup, diğer sitelere ise proxy kullanmadan erişmenizi sağlamaktadır. 

Kütüphenenin abone olduğu ya da deneme aşamasında olan, (yani proxy sistemi kullanımını gerektiren) sitelere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: 
Abone olunan tüm veritabanları için tıklayınız. 

Proxy kullanımı ve abone sitelere erişim ile ilgili tüm sorularınızı Karabük Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına (Tel: +90 370 418 77 00 Dahili : 3209) iletiniz. 
 

 

Farklı Tarayıcılar İçin Detaylı Ayarlar:

 

Microsoft İnternet Explorer Proxy Ayarları

Mozilla Firefox Proxy Ayarları

Google Chrome Proxy Ayarları

MAC OS Proxy Ayarları

3G Modem ile Yapılan Bağlantılar İçin Proxy Ayarları

iPhone İçin Proxy Ayarları

 

 

 

 

İnternet Explorer Proxy Ayarları

 

1-Internet Explorer web tarayıcısını açınız. "Araçlar" menüsünden "Internet Seçenekleri" sekmesini seçiniz.

 

2-İnternet Seçenekleri içinde “Bağlantılar Menüsü” başlığına tıklayarak karşınıza gelen ekranda; "Yerel Ağ Ayarları” butonuna tıklayınız.

 

3-"Yerel Ağ  (LAN) Ayarları" menüsünde yer alan, "Otomatik yapılandırma komut dosyası kullan" kutucuğuna tıklayarak adres kısmına aşağıdaki adresi yazdıktan sonra tamam butonuna basarak "Ayarlar ve Internet Seçeneklerinden" çıkınız. 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

 

4- Kütüphanenin abone olduğu herhangi bir web sayfasına ulaşmak istediğinizde aşağıdaki ekran gelecektir. Burada "Bilişim Kaynakları Kullanım Hesabınıza" ait kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak "tamam" butonunu tıklayınız ve işlemi tamamlayınız.

Sayfa Başına Dön


 

Mozilla Firefox Proxy Ayarları

 

1-Firefox web tarayıcısını açınız. "Araçlar" menüsünden "Seçenekler" i seçiniz. 
Eğer araçlar menüsünün yeri aşağıdaki soldaki resimde görüldüğü gibi değilse, sağdaki resimdeki gibi demektir. Bu durumda sol üstteki "Firefox" düğmesine tıklayınca açılan menüden "Seçenekler"e tıklayınız.

 

 

 

2-Seçenekler penceresinde yer alan "Gelişmiş" menüsü tıklayınız ve "Ağ" sekmesinden "Ayarlar" ı seçiniz.

 

3--"Bağlantı Ayarları" penceresinde "Otomatik Vekil Sunucu Ayarlama URL" işaretleyip aşağıdaki adresi yazdıktan sonra "Tamam" butonunu tıklayınız ve işlemi tamamlayınız. 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

Sayfa Başına Dön


 

Google Chrome Proxy Ayarları

 

1-Chrome web tarayıcısını açınız. Sağ üst köşedeki Özelleştirme butonuna tıklayınız. Açılan menüden "Settings" yani ayarlar menüsüne tıklayınız.

 

2- Yeni açılan sekmede yer alan "Settings" yani ayarlar sayfasında en alttaki "Show advanced settings" yani gelişmiş ayarlar linkine tıklayın.

 

3-Karşınıza gelen ekranda "Network" kısmında "Change proxy settings" yani "proxy ayarlarını değiştir" kısmına tıklayın.

 

4-İnternet Seçenekleri içinde “Bağlantılar Menüsü” başlığına tıklayarak karşınıza gelen ekranda; "Yerel Ağ Ayarları” butonuna tıklayınız.

 

5-"Yerel Ağ  (LAN) Ayarları" menüsünde yer alan, "Otomatik yapılandırma komut dosyası kullan" kutucuğuna tıklayarak adres kısmına aşağıdaki adresi yazdıktan sonra tamam butonuna basarak "Ayarlar ve Internet Seçeneklerinden" çıkınız. 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

Sayfa Başına Dön


 

3G Modem ile Yapılan Bağlantılar İçin Proxy Ayarları

 

1-Mobil modeminizi taktıktan sonra, Internet Explorer web tarayıcısını açınız. "Araçlar" menüsünden "Internet Seçenekleri" sekmesini seçiniz.

 

2-Internet Seçenekleri içinde “Bağlantılar Menüsü” başlığına tıklayarak karşınıza gelen ekranda internet servis sağlayıcınızı seçerek; "Ayarlar” butonuna tıklayınız.

 

3-"Ayarlar" menüsünde yer alan, “Otomatik yapılandırma komut dosyası kullan" kutucuğuna tıklayarak adres kısmına aşağıdaki adresi yazdıktan sonra tamam butonuna basarak "Ayarlar ve Internet Seçeneklerinden" çıkınız. 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

Sayfa Başına Dön


 

MAC OS Ayarları

 

1-Safari Ana Menüsünden Preferences sekmesine tıklayınız.

 

2-Advanced sekmesini seçip, ardından Proxies sekmesini seçiniz.

Promace.jpg

 

3-Ayarlar resimdeki gibi yapılır.

Promace1.jpg

Sayfa Başına Dön


 

iPhone İçin Proxy Ayarları

 

1-Ayarlar (Settings), ardından Wi-Fi ayarlarına tıklayınız.

 

2-Gelen ekranda bağlantı yapılacak ağın yanındaki küçük ok işaretine basınız

ip1.png

 

3-Gelen ekrandan Http Proxy Seçeneğini otomatik olarak seçin.

 

4- URL kısmına aşağıdaki adresi giriniz. 
http://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/proxy/pac/proxy4kutuphane.pac

ip2.png

Sayfa Başına Dön







 

 

Bu sayfanın hazırlanmasında aşağıdaki sitelerden faydalanılmıştır:
http://kutuphane.omu.edu.tr/kde.htm
http://kutuphane.ege.edu.tr/android.pdf